12 Ekim Dünya Artrit Günü
20 Eylül 2019

Artrit hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak anılmaktadır. Artrit eklemde ağrı, şişlik, hassasiyet, ısı artışı, kızarıklık ve eklem hareketlerinde kısıtlılıkla kendini gösteren, kısa süreli veya sürekli görülebilen bir hastalıktır. Artriti olan hastaların önemli kısmı iltihaplı olanlar başta olmak üzere düşünülenin aksine 50 yaşın altında başlamaktadır.

  Artrit süresinin uzaması, yakınmaların istirahatle artması ya da sabahları yarım saati geçen bir tutukluk olması, beraberinde ciltte döküntü, renk değişikliği, ağız ve göz kuruluğu, organ tutulumuna ait bulgularında eşlik ediyor olması bize bu yakınmaların altında romatizmal bir hastalık olduğunu daha çok düşündürür.

   Artrite neden olan birçok romatizmal hastalık vardır. Belirtileri benzese de, hastalık seyirleri ve tedavileri farklılık gösterir. Etkili bir tedavi için ilk dönemlerde doğru teşhis konulması önemlidir. Bu hastalıklar uzun dönemde sakatlığa neden olabilirler. Bu nedenle erken tanı ve tedavi sakatlıkların önlenmesinde önemlidir.

  Artrite neden olan hastalığın erken teşhis edilmesi ve doğru tedavi ile hastaların yaşam kaliteleri artmakta ve günümüzde gelişen tedavi imkanlarıyla işlevsel kayıpları olmadan yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Bu açıdan hastaların alanında uzman bir hekim tarafından düzenli aralıklarla takip edilmesi ve hastalığın durumuna göre ilaç tedavisinde düzenlemeler yapılarak uygun tedavi görmesi çok önemlidir.